De natuur als grootste inspiratiebron, zowel in vorm als in kleur

Maak kennis met de bijzondere producten van Jurianne Matter

De Nederlandse Jurianne Matter begon in 2008 met haar eigen label, eerst met alleen papier ontwerpen, inmiddels heeft ze ook textiel aan haar collectie toegevoegd.

De natuur is haar grootste inspiratiebron, zowel in vorm als in kleur. “Ik zie strakke lijnen in een landschap en besjes en takjes als silhouetten tegen een heldere lucht en ik vertaal dat naar producten. Daarnaast probeer ik mijn producten vaak een functie of een nieuwe traditie mee te geven: mijn engeltjes kun je thuis neerzetten of ophangen als pure deco, maar je kunt ze ook gebruiken als wenskaart voor iemand die een beschermengel nodig heeft, of als kerstkaart natuurlijk.”, vertelt Jurianne.

Jurianne hecht veel waarde aan het milieu. “Een product is voor mij pas echt mooi als het met respect voor natuur en mens tot stand gekomen is”.  Al vanaf dag één doet ze haar uiterste best om zo schoon en eerlijk mogelijk te produceren. Dat geldt voor het papier (FSC, eco-inkten) en ook voor het textiel: de artikelen worden geproduceerd onder ’s werelds beste certificering. Van het zaadje op het land tot en met het stiksel in de fabriek voldoet alles aan de strenge GOTS eisen.

Naast dat ze voor haar eigen bedrijf continu haar collectie ontwikkelt, werkt ze met groot enthousiasme voor andere bedrijven. “Ik ontwerp en adviseer vaak voor totaal andere doelgroepen, in andere stijlen, maar alles behoudt grappig genoeg altijd mijn eigen signatuur”.

“Een product is voor mij pas echt mooi als het met respect voor natuur en mens tot stand gekomen is”.

Forest

Toch was ontwerpen niet altijd vanzelfsprekend. Zo heeft Jurianne eerst NieuwGrieks gestudeerd aan de UvA en gewerkt in de Film en TV-wereld. Pas toen ze 28 was kwam ze een advertentie tegen van een nog op te starten styling opleiding: Academie Artemis. Daar was ze één van de  allereerste lichting. “Vanaf dat moment was het mij duidelijk wat ik wilde. Ik heb een aantal jaren gefreelanced voor de bladen, heb met collega-stylisten een bedrijf gehad, kreeg tussendoor nog twee zoons en kwam uiteindelijk als stylist bij IKEA terecht.”

Ondanks het feit dat ze haar ogen uitkeek bij de IKEA, werd ze daar niet gelukkig: “in mijn afzichtelijke XXL-IKEA-outfit met schoenen met stalen neuzen voelde ik me meer een magazijnmedewerker dan Jurianne die misschien wel mooie dingen kon maken”. 

Het was dan ook een bevrijding toen ze daar eindelijk weg was en vanaf dat moment ging ze pas echt los met haar eigen ontwerpen.

“In mijn afzichtelijke XXL-IKEA-outfit met schoenen met stalen neuzen voelde ik me meer een magazijnmedewerker dan Jurianne die misschien wel mooie dingen kon maken”

Nadat Jurianne in 2008 haar eigen label lanceerde is het hard gegaan. Inmiddels heeft ze  al heel wat collecties geproduceerd en is ze een gegeven binnen de retailbranche. 

Bekijk hier de Storefront van Jurianne Matter. 

BYGGE
KORRE