Wat is de toekomst van Wholesale?

Een mix van flexibiliteit en exposure.

Het is een oud concept dat iedereen kent: je koopt groot in tegen een gunstig tarief en verkoopt de ingekochte producten met een mooie marge door aan jouw eigen klanten. Dit is hoe het min of meer altijd heeft gewerkt. Loopt dit model op zijn einde?

Wat we steeds vaker zien is dat een leverancier of merk zelf als retailer fungeert op digitale marketplaces zoals Bol.com of Amazon. Ze kunnen doorgaans een zeer gunstige prijs aanbieden waar je als tussenpartij bijna niet mee kunt concurreren, als dat überhaupt al mag: veel merken & leveranciers willen helemaal geen concurrentie op deze Marketplaces.

Digitale Marketplaces forceren verandering

Het grootste pijnpunt voor leveranciers & merken is altijd distributie geweest. Telkens losse bestellingen versturen aan de consument is enorm tijdrovend en vereist veel operationele veranderingen op het gebied van logistiek en communicatie. Die tijden zijn echter voorbij.

Met de komst van fulfilment bedrijven en Marketplaces die de fulfilment volledig uit handen nemen, is het grootste pijnpunt weggenomen. Voor leveranciers betekent dit dat ze directe toegang hebben tot een afzetmarkt waar ze vroeger enkel indirect bij betrokken waren.

Een merk of leverancier kan nu simpelweg zijn producten opsturen naar een magazijn en heeft verder geen omkijken meer naar de logistieke zaken en orderafhandeling. Betreft de communicatie hoef je eigenlijk niet veel aanpassingen te doen, de eerste contactmomenten worden meestal door de Marketplaces zelf verzorgd. Het is dus steeds makkelijker om zelf de B2C markt te bedienen, zonder tussenkomst van een retailer.

Retailers willen flexibiliteit, merken willen exposure

Het is niet alleen dat het voor merken & leveranciers minder noodzakelijk is om wholesale te faciliteren, de behoefte bij retailers veranderd ook. Een moderne conceptstore moet het voornamelijk hebben van beleving met producten die trendgevoelig zijn. Een retailer wilt natuurlijk niet met honderden producten achterblijven die je na een seizoen niet meer kunt verkopen. Daarnaast zien we dat retailers niet telkens grote bedragen willen (of kunnen) uitgeven. Risico’s wilt men zoveel mogelijk beperken en dat vereist ook een flexibele houding vanuit merken & leveranciers.

Voor een merk zijn zaken als exposure en branding enorm belangrijk om het merk relevant te houden. Door enkel zelf producten aan te bieden op een Marketplace, faciliteer je juist het tegenovergestelde. Minder exposure en minder tastbaarheid draagt nu niet bepaald bij aan de beleving van je merk. Het blijft daarom van belang dat producten tastbaar en zichtbaar zijn buiten de bubbel van Marketplaces. Retailers zijn hiervoor nog steeds belangrijk, zeker wanneer zij een hip & trendy winkeltje hebben waar je als merk graag gezien wilt worden.

Het is natuurlijk wel zo dat er niet zoiets bestaat als “de” leverancier of “het” merk. Ieder type product, merk, leverancier en retailer vereist zo zijn eigen manier van handelen. Traditionele Wholesale is voor een winkelketen als de Action van essentieel belang, voor de kleinere retailer is het echter een belemmering. Wat we nu waarnemen, is dat groothandel in generieke producten steeds minder relevant is voor de kleinere retailer. De marges zijn klein, de concurrentie is enorm en het trekt niet echt bezoekers naar je (online) winkel. Bij moderne (online) retailers draait het daarom vooral om beleving omtrent een merk en product. Producten en merken met een goed verhaal, waarbij ingespeeld wordt op emoties en gevoel, werken veel beter. Tastbaarheid en zichtbaarheid van deze producten is van belang voor de ervaring van de consument en forceert de betreffende merken om nauw samen te werken met retailers om in de winkels te kunnen liggen.

De nieuwe generatie Wholesale

De traditionele Wholesale markt veranderd dus behoorlijk. Retailers willen flexibiliteit en merken & leveranciers zijn minder afhankelijk van retailers om producten te slijten. We zien in de markt dat dit leidt tot nieuwe constructies waar een leverancier of merk bijvoorbeeld producten aanbiedt in een leuke winkel (waar ze gezien willen worden) en pas betaald krijgen als een product daadwerkelijk verkocht is. Dit betekent weinig risico voor de retailer en ‘gratis’ exposure voor het merk. Online kennen we dit principe al langer als “Dropshipping”, waar de webwinkelier alleen nog het presenteren en de verkoop van het product faciliteert, maar de leverancier de uiteindelijke verzending uitvoert. Het is de verwachting dat we in de toekomst nog veel meer van dit soort creatieve constructies zullen zien.

Met Orderchamp willen we hier eigenlijk al meteen op kunnen inspelen door juist de merken & producten aan te bieden waar de moderne retailer veel behoefte aan heeft. Kwalitatieve unieke producten waarmee je echt het verschil kunt maken. We bouwen aan een enthousiaste community die streeft naar inspirerende merken met unieke producten. Dat is echter niet alles, want we hebben nog veel meer plannen in de pijplijn om zowel de leveranciers en retailers klaar te stomen voor de toekomst.