Duurzaamheid binnen het retaillandschap

Wat je er ook van vindt maakt niet veel uit. Het is namelijk een feit dat duurzaam ondernemen op verschillende manieren wordt beloond. Consumenten kiezen sneller voor duurzame retailers en hechten steeds meer waarde aan producten met een goed & positief verhaal. 

Als je een fysieke winkel hebt zijn er binnenkort allerlei eisen waaraan je pand moet voldoen om volgens de overheid duurzaam te zijn. Dat is allemaal leuk en aardig, maar dit is doorgaans niet meteen zichtbaar voor de consument. De impact op de beleving is dan alsnog nihil. Juist aan de buitenkant uitstralen dat je duurzaam bezig bent zorgt voor veel positieve exposure onder consumenten, want consumenten neigen steeds meer naar duurzame bedrijven. Dit is zeker het geval binnen retail. Hieronder een aantal handige tips om met soms kleine stappen al een grote impact te realiseren waardoor al meteen positief opvalt bij de consument.

Het begint bij de verpakking

Het begint echt met de verpakking. Of je nu een webshop of fysieke winkel hebt; zorg ervoor dat je de producten verpakt met duurzame materialen. Als je verpakking niet in lijn is met de rest van wat je wilt uitstralen, komt de rest ook niet geloofwaardig over. Kies bijvoorbeeld voor gerecyclede enveloppen, gebruik zo min mogelijk plastic (dat zou zomaar eens kosten besparend kunnen zijn) en als je dozen verstuurt zorg dan voor een duurzame kartonnen variant.

Maak duurzaamheid tastbaar

Als je duurzaamheid uit wilt stralen is het belangrijk dat de klant dit direct kan ervaren. Bevestig het in al je communicatie, zorg dat je ECO-logo’s gebruikt en maak een sectie op je website over jouw duurzame proces. Als je een fysieke winkel hebt, zorg dan dat je dit continu naar voren laat komen. Dit begint bij de inrichting van je winkel, de fotografie van posters en hoe je de producten presenteert. Verder moet het totaalbeeld kloppen. Om de beleving af te maken voeg je bijvoorbeeld een kaartje toe bij elke bestelling (van duurzaam materiaal uiteraard) waarin je benadrukt hoe duurzaam en bewust jouw klant bezig is om te kiezen voor jouw winkel & product.

Duurzame producten

Natuurlijk is het belangrijk om je duurzaamheid direct te vertalen naar de producten die je verkoopt. Gelukkig zijn er inmiddels heel veel duurzame producten te vinden en zijn er ook al duurzame groothandels waar je terecht kan. Daarnaast zie je in Nederland ook veel merken verschijnen waar duurzaamheid de boventoon voert. De consument waardeert dit echt en zal eerder kiezen voor duurzame producten uit eigen land dan goedkope massale producten uit China, gemaakt van dubieuze materialen.

De manier om weer te concurreren

Je leest tegenwoordig vaak dat grote jongens als Aliexpress en Amazon steeds toegankelijker worden voor consumenten. Dit is inderdaad het geval en het is steeds lastiger om direct te concurreren met deze giganten. Dat je onderscheidend moet zijn is een gegeven. Duurzaamheid is in ieder geval een krachtig wapen om je te onderscheiden van de grote massa.

Consumenten zijn bereid om meer te betalen voor duurzame producten en kiezen bewust voor duurzame winkels. Als je jouw verhaal en de beleving goed op orde hebt, is dit een goed handvat om in ieder geval een voorsprong te hebben op de grotere platformen met hun massale producten van dubieuze herkomst.