De Pop-up Store als oplossing voor een groot probleem

In grote steden nog niet zo’n probleem, in kleinere steden is het aan de orde van de dag: Leegstand. Inflexibele (dure) huurcontracten, weinig nieuwe klanten en geen geld om te innoveren. Het is niet voor niets dat juist in deze kleinere steden veel winkeliers de tent moeten sluiten.

Gemeente en verhuurder zijn opeens flexibel

Voor gemeentes is leegstand een groot probleem. Het heeft een negatieve impact op eigenlijk alles in de stad. De woningmarkt tot en met de horeca en algehele beleving komen hierdoor in het geding. De eigenaren van de panden zitten natuurlijk ook niet te wachten op langdurige leegstand. Waar ze vroeger heel veel geld verdiende met langdurige (dure) huurcontracten, worden ook zij gedwongen om zich flexibeler op te stellen.

Veel gemeentes juichen het dan ook toe wanneer er tijdelijke pop-up stores de lege panden willen betreden. De gemeente is doorgaans heel flexibel en de eigenaar van het te verhuren pand kan opeens ook heel flexibel zijn met tijdelijke goedkopere huurcontacten.

Niet altijd een goed imago

Toch heeft de pop-up store niet bij iedereen een goed imago. Veel winkeliers zien het als de Uber en Airbnb van de retailindustrie. Door de flexibele regels van zowel de gemeente als de verhuurders van panden, ontstaat er volgens sommige ondernemers oneerlijke concurrentie. Het komt regelmatig voor dat een pop-up store voor lifestyle producten tegelijkertijd ook koffie en taartjes gaat verkopen. Leuk voor de ervaring van de bezoekers, maar niet eerlijk voor horecagelegenheden die veel hebben moeten investeren om de strenge hygiëneregels na te kunnen leven. Deze regels lijken niet te gelden voor de pop-up stores die met hun gewaagde concepten vaak de grens opzoeken en er mee wegkomen.

Daarnaast is een pop-up store niet altijd het antwoord tegen leegstand. Als het niet goed wordt uitgevoerd, doet het niet veel. Het is niet dat je even snel een winkel opent en dat alles opeens weer aantrekt. Het concept tot en met de uitstraling van het pand moet goed aanslaan bij het publiek en het verhaal van de ondernemer. Ze moeten echt iets creatiefs bedenken waardoor ze anders kunnen zijn dan de al bestaande winkeliers. Daarnaast gaat het om een tijdelijk concept, deze urgentie moeten ze gebruiken om publiek aan te trekken. Het hele idee is dat er continu nieuwe pop-up stores vertrekken en weer bijkomen, dat houdt de winkelstraat vernieuwend en levendig. Het is dus geen makkelijke truc die je even snel toepast, het is echt een nieuwe benadering van de hele winkelstraat.

If you can’t beat them, join them!

Als je merkt dat veel ondernemers in de winkelstraat hun winkel moeten sluiten en je ziet dat jouw omzet ook terugloopt, is het hoog tijd om actie te ondernemen. Voor bestaande winkeliers geldt eigenlijk dat ze heel goed moeten kijken naar de pop-up stores. Wat kun je zelf doen om te zorgen dat je het succes van z’n conceptwinkel doorvertaald naar je eigen winkel? Moet je het roer volledig omgooien om proberen mee te komen met dit fenomeen? Of is er simpelweg niets aan te doen?

De markt veranderd nu eenmaal, hier kun je niet veel aan veranderen. Budgetten zijn helaas beperkt en soms is de conclusie dus dat het gewoon beter is om jezelf ook flexibel op te stellen. Het sluiten van je winkel om nieuwe flexibelere kansen te ontplooien is dan niet eens zo’n gek idee!